COMUNICAT DE PRESĂ

 Institutul de Istorie Socială “ProMemoria” – 15 februarie 2011

Ţinând cont de impresionantele evoluţii ale istoriografiei româneşti şi universale, de realizările recente în domeniul cercetării trecutului, noi, un grup de istorici din R. Moldova, am decis să constituim Institutul de Istorie Socială „Pro Memoria”. În acest sens pornim de la premisa că în societatea demo­cratică oricine care are instruirea respectivă are dreptul la libera exprima­re a poziţiei sale privind un subiect sau altul. Constituirea INIS „ProMemoria” a devenit o necesitate obiectivă pentru cercetarea istorică actuală, dar şi pentru societatea noastră în ansamblu. Într-o societate cu adevărat democratică, istoricul are dreptul la alegerea liberă a temei de cercetare, dreptul de studiere fără restricţii a documentelor de arhivă, dreptul de a-şi expune liber concluziile la care a ajuns. Într-o societate democratică toţi istoricii sunt în condiţii egale.

Împărtăşim întru totul poziţia unor reputaţi spe­cialişti francezi care, la 12 decembrie 2005, au lansat un Apel în care au subli­niat: „Istoricul nu acceptă dogme, nu respectă nici o interdicţie, nu cunoaşte tabuuri. El poate să fie incomod... Într-un stat liber, nici Parlamentul, nici autoritatea juridică nu au dreptul să definească adevărul istoric. Politica statului, chiar animat de cele mai bune intenţii, nu este politica istoriei”.

În Moldova post-sovietică memoria colectivă, până nu demult, şi-a păstrat distanţa de cea oficială, fapt care a făcut imposibilă aplicarea conceptelor memorie publică şi memorie privată în studiile de restituţie istorică. Promovarea din partea discursului puterii a procesului de reorganizare a memoriei oficiale, în baza paternelor şi clişeelor ideologice moştenite din perioada sovietică, alături de practicile ideologice de construcţie a naţiunii în acest spaţiu, face imperios necesară aplicarea elaborată a principiilor teoretice şi metodologice de studiere a memoriei colective şi a mecanismelor de constituire, stocare şi transmitere a acesteia. În acest caz, Republica Moldova, ca şi întreg spaţiul Sud-estului European, are şansa să devină un „loc al memoriei”, iar cercetarea şi aplicarea politicilor memoriei din statele Uniunii Europene deschid largi posibilităţi pentru explorarea, asumarea şi împărtăşirea acestui trecut.

Sarcinile, pe care le-am formulat în cadrul INIS „Pro Memoria”, sunt: promovarea şi implementarea noilor metodologii de cercetare şi predare a ştiinţelor istorice; elaborarea, implementarea/realizarea, evaluarea şi monitorizarea diferitelor proiecte la nivel local/naţional în scopul dezvoltării potenţialului ştiinţifico-didactic în domeniul ştiinţelor istorice; realizarea proiectelor de cercetare în domeniul ştiinţelor istorice; organizarea şi participarea la seminare, simpozioane, conferinţe, propagarea cunoştinţelor istorice în mass-media  din țară şi de peste hotarele ei etc.

Administrația INIS "ProMemoria" își exprimă gratitudinea celor care au participat la ședința de inaugurare a institutului și aduce mulțumiri administrației Muzeului Național de Arheologie și Istorie a Moldovei pentru ajutorul acordat în procesul de organizare a acestui eveniment.   

Cu respect,

Administrația INIS "ProMemoria"